Tilanne
Suunnittelu
Säästö
Muistikirja
Asetukset
Kirjaudu ulos
Svenska
English

Ohjeet

Penno perustuu ennakointiin. Se arvioi tulojesi ja menojesi perusteella, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä kuukausijaksoa kohti. Penno kertoo myös, mihin rahasi menevät ja seuraa säästötavoitteesi etenemistä.

Penno on jaettu viiteen toiminnalliseen sivuun:

1. ASETUKSET

Asetukset-sivulla voit muokata profiilitietojasi ja vaihtaa salasanasi.

Voit valita päivän, josta haluat aloittaa kuukausiseurannan. Oletuksena Penno seuraa rahankäyttöäsi kuukauden ensimmäisestä päivästä viimeiseen päivään.

Pennossa on valmiina yleisempiä tulo- ja menokategorioita. Voit myös vapaasti lisätä omia tulo- ja menokategorioita sen mukaan, mitä haluat itse seurata. Tulot ja menot näytetään kategorioittain Graafit-välilehdellä. 

Jos haluat aloittaa Pennon käytön puhtaalta pöydältä, voit poistaa kaikki tähän asti kertyneet tietosi. Huomaa, että toimenpide on peruuttamaton. Mikäli haluat lopettaa Pennon käytön kokonaan, voit myös poistaa käyttäjätilisi. Tällöin kaikki tietosi häviävät Pennosta.

2. SUUNNITTELU

Aloita Pennon käyttö lisäämällä Suunnittelu-sivulle kaikki tiedossasi olevat tulosi ja menosi. Näin saat selville sen, kuinka paljon sinulle jää rahaa käytettäväksi kuukausijaksoa kohti (budjetti).

Suunnitellut tulot ja menot voivat olla yksittäisiä taikka päivittäin, viikoittain tai kuukausittain toistuvia tapahtumia. Voit kopioida yksittäisen tapahtuman, jolloin voit määrittää uudelle tapahtumalle tapahtumapäivän esimerkiksi puolen vuoden päähän. 

Suunnittelu-sivun tulot ja menot otetaan huomioon automaattisesti joka kuukausi, joten sinun ei tarvitse lisätä niitä kuin kerran. Mikäli toistuvissa tuloissasi tai menoissasi tapahtuu myöhemmin muutoksia, muistathan päivittää tiedot oikeiksi. 

Yksittäiset tulot ja menot poistuvat automaattisesti Suunnittelu-sivulta ja siirtyvät Tilanne-sivun tapahtumavirtaan niiden päivämäärän mukaan. 

Penno ottaa suunnitellut tulot ja menot etukäteen huomioon Tilanne-sivulla käytettävissä olevassa rahamäärässä, jos ne osuvat kuluvalle kuukausijaksolle.

3. TILANNE

Tilanne-sivu on Pennon pääsivu, jolla seurataan päivittäistä rahankäyttöä. Sivu on jaettu kahteen välilehteen: 

Tapahtumat: Lisää Pennoon päivittäinen rahankäyttösi (arkimenot) mahdollisimman reaaliaikaisena. Näin pysyt koko ajan selvillä siitä, kuinka paljon sinulla on vielä rahaa käytössäsi kuluvan kuukausijakson aikana. 

Graafit: Pennon graafit kuvaavat menojesi ja tulojesi kehittymistä sekä niiden jakautumista eri kategorioihin. Graafit esitetään kuukausijaksoittain, jolloin voit myös vertailla jaksoja keskenään.

4. SÄÄSTÖ

Säästö-sivulla voit asettaa säästötavoitteen ja sen ajanjakson, jonka aikana säästät. Tavoitesäästön kuukausierää vastaava summa vähennetään automaattisesti Tilanne-sivulla käytettävissä olevasta rahamäärästä. Näin Penno auttaa sinua tavoitteesi saavuttamisessa.

Penno ennustaa ja seuraa säästötavoitteesi toteutumista. Se arvioi tavoitteen saavuttamista sen mukaan, miten käytät rahaa kuukausijakson aikana. Lopullinen säästö määräytyy aina jokaisen kuukausijakson lopussa. 

Voit myöhemmin vapaasti muuttaa säästöasetuksia ja myös lopettaa säästämisen kokonaan. Huomaa, että nollaaminen poistaa kokonaan myös aikaisempina kuukausijaksoina kertyneen säästön.

5. MUISTIKIRJA

Voit merkitä etukäteen muistiin yksittäisiä tulevaisuuden tuloja ja menoja, jotka ovat vielä epävarmoja. Niiden toteuduttua voit siirtää ne kuluvan kuukausijakson tapahtumavirtaan.